ge_title -->

Objective Questions Answer of Lok Sewa Aayog | Computer Operator | PSC

Lok Sewa Aayog | Computer Operator | Solved Questions Answer

1. All the following are example of real security and privacy risks EXCEPT :

a) Hackers b) Spam c) Viruses d) Identity theft

2. A process known as …………….. is used by large retailers to study trends.

a) Data mining b)Data selection c)POS d)Data conversion

3. ……………………..terminals (formally known as cash register) are often connected to complex inventory and sales computer system.

a) Data b) Point-of-sales(POS) c) Sales d) Query

4. A(n)……………….system is a small, wireless tag and pulls up the current price (and any special offers) as you shop.

a)PSS b)BSS c)Inventory d)Data roaming

5. The ability to recover and read deleted or damaged files from a criminal’s computer is an example of a law enforcement speciality called :

a)Robotics b)Simulation c)Computer forensics d) Animation

6. Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a computer?

a) Gathering Data

b) Processing data into information

c) Analyzing the data or information

d) Storing the data or information

7. ……………. Tags, When placed on an animal, can be used to record and track in a database all of the animal’s movement.

a)POS b)RFID c)PPS c) GPS

8. Surgeons can perform delicate operations by manipulating devices through computers instead of manually. This technology is known as:

a) Robotics b) Computer forensic c) Simulation d) Forecasting

9. Technology no longer protected by copyright, available to everyone, is considered to be:

a) Proprietary b) Open c)Experimental d) In the public domain

10. ………………. Is the study of molecules and structures whose size ranges from 1 to 100 nanometers.

a) Nanoscience b) Microelectrodes c) Computer forensics d) Artificial intelligence

11. ………………………is the science that attempts to produce machines that display the same type of intelligence that humans do.

a) Nanoscience

b) Nanotechnology

c) Simulation

d) Artificial intelligence (AI)

12. ……………….. is data that has been organized or presented in a meaningful fashion.

a) A process b)Software c) Storage d) Information

13. The name for the way that computers manipulate data into information is called :

a) Programming b) Processing c) Storing d) information

14. Computers gather data, which means that they allow users to ……….. data.

a) Present b) Input c) Output d) Store

15. After a picture has been taken with a digital camera and processed appropriately, the actual print of the pictures is considered.

a) Data b) Output c) Input d) The process

16. Computers use the ………….. language to process data .

a) Processing b) Kilobyte c) Binary d) Representational

17. C omputers process data into information by working exclusively with:

a) Multimedia b) Words c) Character d) Numbers

18. In the binary language each letter of the alphabet, each number and each special character is made up of a unique combination of :

a) Eight eye b) Eight kilobyte c) Eight characters d) Eight bits

19. The term bit is short for:

a) Megabyte b) Binary language c) Binary digit d) Binary number

20. A string eight Os and 1s is called a:

a) Megabyte b) Byte c) Kilobyte d) Gigabyte

21. A ……………… is approximately one billion bytes.

a) Kilobyte b) Bit c) Gigabyte d) Terabyte

22. A ………………..is approximately a million bytes.

a) Gigabyte b) kilobyte c) Megabyte d ) Terabyte

23. ……………………. Is any part of the computer that you can physically touch.

a) Hardware b) A device c) A peripheral d) An application

24. The component that process data are located in the :

a) Input device b) Output devices c) System unit d) Storage component

25. All of the following are examples of input device?

a) Scanner b) Mouse c) Keyboard d) printer

Read also:

Database System Applications

Introduction to Database Management

Important Questions Answer of Science | SEE | Class 10

Sources of Business Law

26. Which of the following are examples of an input devices?

a) Scanner b) Speaker c) CD d) Printer

27. All of the following are examples of storage devices input devices EXCEPT :

a) Hard disk drives b) printers c)Floppy disk drivers d) CD drives

28. The …………………… also call the “brains” of the computer is responsible for processing data.

a) Motherboard b)Memory c) RAM d) Central processing unit (CPU)

29. The CPU and memory are located on the :

a) Expansion board b) Mother board c) Storage device d) Output device

30. Word processing, spreadsheet, and photo editing are examples of:

b) a) Application software b) System software c) Operating system d) Platform software

31. …………………… is a set of computer programs used on a computer to help perform tasks.

a) An instruction b) Software c) Memory d) A processor

32. System software is the set of programs that enables your computer’s hardware devices and …………. software to work together.

a) Management b) Processing c) Utility d) Application

33. The PC (Personal computer) and the Apple Macintosh are example of two different:

a) Platforms b) Application c) Programs d) Storage devices

34. Apple Macintoshes (Macs) and PCs use different …………….to process data and different operating systems.

a) Language b) Methods ` c) CPUs d) Storage devices

35. Servers are computers that provide resources to other computers connected to a :

a)Network b) Mainframe d) Supercomputer d) Client

36. Smaller and less expensive PC based servers are replacing ………….in many businesses.

a) Supercomputers b) Clients d) Laptops d) Mainframes

37. ……………. is specially designed computers that perform complex calculations extremely rapidly.

a) Servers b) Supercomputers c) Laptops d) Mainframes

38. DSL is an examples of a (n) …………. connection .

a) Network b) wireless c) Slow d) Broadband

39. The difference between people with access to computers and the internet and those without this access is known as the:

a) Digital video b) Internet divide c) Web divide d) Broadband divide

40. ……………….. is the science revolving around the use of nanostructure to build devices on an extremely small scale.

a) Nanotechnology b) Micro- technology c) Computer forensics d) Artificial intelligence

41. Which of the following is the correct order of the four major function of a computer?

a) Process a output a input a storage

b) Input a output a process a storage

c) Process storage a input a output

d) Input a process a output a storage

42. …………………bits equal one byte.

a) Eight b) Two c) One thousand d) One million

43. The binary language consists of …………….. digit(s).

a) 8 b)2 c)1000 d)1

44. A byte can hold one ………….. of data.

a) Bit b) Binary digit c) Character d) Kilobyte

45. ………………… controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer.

a) The platform

b) The operating system

c) Application software

d) The mother-board

46. The operating system is the most common type of ………………. software.

a) Communication

b) Application

c) System

d) Word- processing software

47. …………………. are specially designed computer chips that reside inside other devices, such as your electronic thermostat.

a) Servers

b) Embedded computers

c) Robotic computers

d) The system unit

48. The steps and tasks needed to process data, such as responses to questions or clicking an icon, are called:

a) Instruction

b) The operating system

c) Application software

d) The system unit

49. The two broad categories of software are:

a) Word processing and spreadsheet

b) Transaction and application

c) Windows and Mac OS.

d) System and application

50. The metal or plastic case that holds all the physical parts of the computer is the :

a) System unit b) CPU c) Mainframe d) Platform

Answers

1. b 2. a 3. b 4. a 5. c 6. c 7. b 8. a 9. a 10. a 11. d 12. d 13. b 14. b 15. b 16. c 17. d 18.  19. c 20. b 21. c 22. c 23. a 24. c 25. d 26. a 27. b 28. d 29. b 30. a 31. b 32. d 33. a  4. c 35. a 36. d 37. b 38. d 39. a 40. a 41. d 42. a 43. b 44. c 45. b 46. c 47. b 48. a  49. d 50. a

Read Also:

Database Languages

Data Collection

Important notes of Science | SEE | Physics Class 10

Database Management Application

Leave a Comment