ge_title -->

Lok Sewa Aayog – Questions Answer | Important

Table of Contents

Public Health Programme and Management

SET 8

  1. AIDS can be transmitted by …

a. Saliva            b. Semen             c. Tears                 d. All of the above

2. The main function of child health clinic is …

a. Growth monitoring           b. Health education        c. Immunization                d. All of the above

3. In severe dehydration, patient loses … of water of total body weight.

a. 5-10%            b. 10-15%                            c. 15-20%                             c. 20-25%

4. The duration of the first long term health plan (FLTHP) was …

a. 1970-1985         b. 1970-1990       c. 1975-1990       d. 1975-1995

5. Community based ARI and CDD implemented in FY 2055/56 in … districts.

a. Jhapa, Morang, Sunsari, Siraha and Saptari              b. Bars, Bajura, Rautahat, Rasuwa and Siraha

c. Bara, Chitwan, Nawalparasi and Parsa                      d. All of the above

6. What is the main aim of antitubercular treatment?

a. Bacteriological cure            b. Contact tracing             c. Cuiral cure      d. Radiological cure

7. The cause of isotonic dehydration is …

a. 4-5 times diarrhea in a day            b. Frequent dirrahoea             c. Both a & b      d. None of the above

8. Audiogram may need to be done to the patient taking …

a. Ethambutel              b. INH                   c. Streptomycine              d. All of the above

9. Leprosy control program using dapsone mono therapy was started as a pilot project in …

a. 1964           b. 1965                  c. 1966                  d. 1967

10. In which of the following leprosy, negative smear is seen?

a. Borderline            b. Indeterminate             c. Lepromatous                 d. Neuritis type

11. When the World Health Day is celebrated?

a. 7 April            b. 31 May                            c. 11 July                              d. 1 December

12. Which of the following anti-tubercular drug in not bactericidal?

a. Ethambutel           b.  INH                   c. Rifampicin       d. Streptomycin

13. Which of the following is the best media of communication in the context of Nepal?

a. Films              b. Pamphlets                     c. Radio                d. TV

14. MDT (Multi drug therapy) is commonly given for …

a. AIDS            b. Conjunctivitis                c. Leprosy            d. Syphilis

15. Vitamin … helps in clotting of blood.

a. A                    b. C                        c. E                         d. K

16. Most common deficiency disease of vitamin B12 is:

a. Cheilosis                   b. Glositis                            c. Angular stomatitis                       d. None of them

17. Specially, kala-azar is found in … part of Nepal.

a. Far western terai          b. High HImalayan region              c. High hilly region           d. Mid & eastern terai

18. The mode of transmission of malaria is …

a. Congenital malaria          b. Direct transmission    c. Vectors transmission                  d. All of the above

19. How many types of TB are found?

a. 2                  b.  3                         c. 4                         d. 5

20. … is a high risk group for AIDS.

a. Clients of STD              b. Male homo sexual      c. Intravenous drug abusers        d. All of the above

21. HIV/AIDS & STDS prevention activities will be conducted as

a. Community base               b. Multisectoral program              c. Sacrifice program         d. All of the above

22. All are the examples of community participation except …

a. FCHV                b. MCHW                   c. Mothers group             d. TBA

23. Which of the following disease is caused by deficiency of Vitamin C?

a. Anaemia             b. Scurvy              c. Spingy gums                  d. All of the above

24. Daily requirement of protein is:

a. 1 gm/kg/day            b. 10 gm/kg/day               c. 20 gm/kg/day               d. 20 mg/kg/day

25. The main natural host of Japanese encephalitis is …

a. Birds                 b. Dog                   c. Pig                      d. Sheep

Also Read:

Lok Sewa Aayog – Questions Answer | Medical

Lok Sewa Aayog – Important Notes

26. Primary drug resistance of tubercle bacilli is most common to …

a. Isoniazid            b. Rifampicin      c. Thiacetazone                 d. None of the above

27. DOTS programme in Nepal covers almost … of the population?

a. 85%                  b. 91%                   c. 96%                   d. 100%

28. Richest plant source of protein is …

a. Beam                    b. Gram                c. Rice                   d. Soyabean

29. The causative organism of AIDS is …

a. Pox virus            b. Rhabdo virus                 c. Retro virus      d. Rhino virus

30. Which of the following isn’t the complication of pregnancy?

a. Ectopic pregnancy            b. APH                  c. Multiple pregnancy                    d. Mal presentation

31. CPR will raise by SLPTH from 39% to …

a. 47%                    b. 49%                   c. 57%                   d. 67%

32. The control of diarrhoeal disease falls under the …

a. Child health             b. Epidemiology and disease control        c. Family health                d. School health

33. All of the following are the main features of primary health care except …

a. Acceptability            b. Essential health care                  c. Physician medicated                  d. Universal accessibility

34. In FY 2060/061, … ORT sets were provided to the different districts.

a. 250                b. 260                    c. 270                     d. 280

35. Which of the following is essential fatty acid?

a. Arachidonic acid               b. Linoleic acid                   c. Stearic acid                     d. None

36. Which of the following cells produces antibodies in the response of antigen?

a. B-Lymphocytes             b. Erythrocytes                 c. Plasma cells                    d. T-Lymphocytes

37. Which of the following lies under the mass method of communications?

a. Counseling               b. Group discussion         c. Lecture            d. Mini-lecture

38. Which age groups are mainly affected by Japanese encephalitis?

a. 1-4 yrs                b. 2-6 yrs             c. 1-15 yrs            d. 5-50 yrs

39. Respiratory center is located in …

a. Mid-brain             b. Medulla          c. Pons                  d. Cerebrum

40. When was the first Health Assistant (HA) school started in Nepal?

a. 1952                 b. 1956                  c. 1960                  d. 1964

41. Diarrhoea is best treated by …

a. Antibiotics             b. Jeevan Jal       c. Antimotility drugs        d. Juices

42. Highest milk fat is present in the milk of …

a. Buffalo               b. Cow                  c. Goat                  d. Human

43. Leprosy control program integrated into the general health service in …

a. 1985               b. 1986                  c. 1987                  d. 1988

44. Who is the pioneer of public health?

a. Cholera              b. John Snow                     c. Louis Pasteur                 d. Typhoid fever

45. What is the incubation period of leprosy?

a. 3-5 days or more             b. 3-5 weeks of more              c. 3-5 months or more             d. 3-5 years or more

46. Leprosy and TB can be best prevented in Nepal by …

a. Early diagnosis treatment             b. Health education        c. Health education         d. Immunoprophylaxis

47. … is not a viral disease of man?

a. Common cold               b. Encephalitis               c. Poliomyelitis                  d. Syphilis

48. How many districts are declared as malaria risky area in Nepal by MOH?

a. 15               b. 55                      c. 65                       d. 75

49. Causation acuity formation in the lungs is associated with

a. Asthma               b. Cancer             c. TB                       d. All of the above

50. The causative agent of Japanese encephalitis is …

a. Rota virus              b. Lysa virus        c. H5N1 virus                      d. Flari virus

Answer Sheet

  1. b d        3. b        4. c         5. b        6. a         7. b        8. c         9. b        10. d      11. a      12. a      13. c       14. c 15. d      16. c     17. d      18. c       19. a      20. c       21. b      22. b      23. d      24. a      25. c       26. a      27. c  28. d      29. c       30. c       31. a      32. a      33. c       34. b      35. b      36. c       37. c       38. c       39. b      40. b  41. b      42. a      43. c       44. c       45. d      46. a      47. d      48. c       49. c       50. d

Related Articles

Lok Sewa Aayog – Questions Answer | Medical

Lok Sewa Aayog – Important Notes

Leave a Comment