ge_title -->

Important Questions Answer of Lok Sewa Aayog | Computer Operator | Objective Questions Answer

Table of Contents

Lok Sewa Aayog

Set 10

Objective Questions

1. Which of the following are (is) considered to be video component?

(a) Resolution (b) Color depth (c) Refresh rate (d) All of the above

2. On a PC, how much memory is available to application software?

(a) 1024 KB (b) 760 KB (c) 640 KB (d) 560 KB

3. A type of core store that has a lower access time than the devices used for working store in the same processor is known as

(a) core memory (b) Buffer (c) Fast core (d) Address register

4. Which of the following is an acronym for electronic delay storage automatic calculator?

(a) UNIVAC (b) EDSAC (c) EDVAC (d) Abacus

5. Which of the following is form of semi conductor memory in which it is possible to change the contents of selected memory locations by applying suitable electrical signals?

(a) CAM (b) ROM (c) EPROM (d) Abacus

6. A disk storage medium in the form of an assembly containing a single rigid magnetic disk permanently is

(a) Fixed disk (b) Disk cartridge (c) Card punch (d) Card reader

7. A memory that is capable of determining whether a given datum is contained in one of its address is

(a) ROM (b) PROM (c) CAM (d) RAM

8. A method of implementing a memory management system is

(a) Buddy system (b) Bridge ware (c) Broadband coaxial system (d) All of the above

9. A plastic card similar to a credit card but having some memory and a microprocessor embedded within it is

(a) Punched paper tape (b) Chip card (c) Card punch (d) Magnetic tape

10. A device that operates under the control of another device is called

(a) Stem (b) Slave (c) Simulator (d) Emulator

11. Actual data processing operations are performed in the arithmetic logic section, but not in the … Storage section of a processor unit

(a) Primary (b) Accumulator (c) Buffer (d) Secondary

12. The use of spooler programs and/or … Hardware allows personal computer operators to do the processing work at the same time a printing operation is in progress

a. Registered mails b. Memory c. CPU d. Buffer

13. Which most popular input device is used today for interactive processing and for the one line entry of data for batch processing?

a. Mouse b. Magnetic disk c. Visual display terminal d. Card punch

14. User programmable terminals that combine VDT hardware with built-in microprocessor is

a. Kips b. PC c. Mainframe d. Intelligent terminals

15. The number of characters that can be stored in given physical space is

a. Word length b. Byte c. Data density d. Field

16. The storage capacity of a disk system depends on the bits per inch of track and the tracks per inch of

a. Cylinder b. Hum c. Cluster d. Surface

17. The disk drive component used to position read/ write heads over a specific track I known as

a. Acoustic couples b. Access arm c. Cluster d. All of the above

18. Condensing output data to exhibit specific information is

a. Calculating b. Recording c. Merging d. Summarizing

19. Which chips using special external equipment can reprogram

a. ROM b. PROM c. SAM d. RAM

20. A storage device where the access time is depended upon the location of the data is

a. Random access b. Serial access c. Sequential access d. Both b and c

21. Which number system is commonly used as a shortcut notation for groups of four binary digits?

a. Binary b. Decimal c. Octal d. Hexadecimal

22. Interface electronic circuit is used to inte4rconnect I/O devices to a computer’s CPU of

a. ALU b. Memory c. Buffer d. Register

23. Which of the following printers are you sure will not to use if your objective is to print on multi carbon forms?

a. Daisy wheel b. Dot matrix c. Laser d. Thimble

24. Which of the follow2ing printing devices an output composed of a series of data?

a. Wire matrix printer b. Band printer c. Wang image printer d. Both a and c

25. The personal computer industry was started by

a. IMB b. Apple c. Compaq d. HCL

26. In the IBM PC-At, what do the words AT stand for

a. Additional Terminals b. Advanced technology c. Applied technology d. Advanced terminology

27. Magnetic tape can serve as

a. Secondary storage media b. Output media c. Input media d. All of the above

28. If in a computer, 16 bits are used to specify address in a RAM, the number of addresses will be

a. 2016 b. 56, 536 c. 64K d. Any of the above

29. Which of the following bit patterns represents the decimal value 5?

a. 11111001 b. 00011010 c. 11111011 d. 00000101

30. As compared to the secondary memory, the primary memory of a computer is

a. Large b. Cheap c. Fast d. Slow

31. Which of the following is a way to access secondary memory?

a. Random access memory b. Action method c. Transfer method d. Density method

32. Which was the most popular first generation computer?

a. IBM 1650 b. IBM 360 c. IBM 1130 d. IBM 2400

33. What is the responsibility of the logical unit in the CPU of a computer?

a. To produce result b. To compare numbers c. To control of information d. To do math’s works

34. The secondary storage devices can only store data but they cannot perform

a. Arithmetic operation b. Logic operation c. Fetch operations d. Either of the above

35. Which of the printers used in conjunction with computers uses dry ink power?

a. Daisy wheel printer b. Line printer c. Laser printer d. Thermal printer

36. Which of the following produces the best quality graphics reproduction?

a. Laser printer b. Ink jet printer c. Plotter d. Dot matrix printer

37. Which of the following memories allows simultaneous read and writes operations?

a. ROM b. RAM c. EPROM d. None of above

38. Which of the following memories has the shortest access times?

a. Cache memory b. Magnetic bubble memory c. Magnetic core memory d. RAM

39. A 32 bit microprocessor has the word length equal to

a. 2 byte b. 32 byte c. 4 byte d. 8 byte

40. An error in computer data is called

a. Chip b. Bug c. CPU d. Storage device

41. A set of information that defines the status of resources allocated to a process is

a. Process control b. ALU c. Register Unit d. Process description

42. Any method for controlling access to or use of memory is known as

a. Memory map b. Memory protection c. Memory management d. Memory instruction

43. The silicon chips used for data processing are called

a. RAM chips b. ROM chips c. Micro processors d. PROM chips

44. The metal disks, which are permanently housed in, sealed and contamination free containers are called

a. Hard disks b. Floppy disk c. Winchester disk d. Flexible disk

45. A computer consists of

a. A central processing unit b. A memory c. Input and out unit d. All of the above

46. An application program that helps the user to change any number and immediately see the result of that change is

a. Desktop publishing program b. Database c. Spreadsheet d. All of above

47. The instructions for starting the computer are house on

a. Random access memory b. CD-ROM c. Read only memory chip d. All of above

48. The ALU of a computer normally contains a number of high speed storage element called

a. Semiconductor memory b. Registers c. Hard disks d. Magnetic disk

49. The magnetic storage chip used to provide non-volatile direct access storage of data and that have no moving parts are known as

a. Magnetic core memory b. Magnetic tape memory c. Magnetic disk memory d. Magnetic bubble memory

50. A factor which would strongly influence a business person to adopt a computer is its

a. Accuracy b. Reliability c. Speed d. All of above

Answers

1. C 2. B 3. a 4. C 5. B 6. C 7. A 8. A 9. A 10. C 11. D 12. D 13. D 14. A 15. B 16. B 17. A 18. D 19. C 20. C 21. D 22. D 23. D 24. B 25. A 26. C 27. D 28. C 29. D 30. C 31. A 32. C 33. A 34. C 35. A 36. A 37. C 38. B 39. A 40. B 41. B 42. D 43. B 44. A 45. B 46. C 47. B 48. D 49. D 50. d

Download PDF file

Lok Sewa Aayog 11

More Model Questions Answer

Important Objective Questions Answer of Lok Sewa Aayog | Set 10

Important questions Answer of Front Office-Grade XII | Hotel Management

Leave a Comment