ge_title -->

Important Questions Answer of Lok Sewa Aayog | Computer | Objective questions

Table of Contents

Lok Sewa Aayog

Set 12

Objective Questions

1. CAD stands for

a. Computer aided design            b. Computer algorithm for design               c. Computer application in design                 d. All of the above

2. RATS stand for

a. Regression Analysis Time Series b. Regression Analysis Time Sharing c. Real Analysis Series d. All of above

3. In which year was chip used inside the computer for the first time?

a. 1964 b. 1975 c. 1999 d. 1944

4. What was the name of the first commercially available microprocessor chip?

a. Intel 308 b. Intel 33 c. Intel 4004 d. Motorola 639

5. When were the first minicomputer built?

a. 1965 b. 1964 c. 1971 d. 1966

6. The first digital computer built with IC chips was known as

a. IBM 7090 b. Apple-1 c. IBM System/360 d. VAX-10

7. In which language is source program written?

a. English b. Symbolic c. High level d. Temporary

8. Which of the following terms is the most closely related to main memory?

a. Non volatile b. Permanent c. Control unit d. Temporary

9. Which of the following is used for manufacturing chips?

a. Control bus b. Control unit c. Parity unit d. Semiconductor

10. Which of the following is required when more than one person uses a central computer at the same time?

a. Terminal b. Light pen c. Digitizer d. Mouse

11. Which of the following is used only for data entry and storage, and never for processing?

a. Mouse b. Dumb terminal c. Micro computer d. Dedicated data entry system

12. To produce high quality graphics (hardcopy) in color, you would want to use a/n

a. RGB monitor b. Plotter c. Ink-jet printer d. Laser printer

13. To locate a data item for storage is

a. Field b. Feed c. Database d. Fetch

14. Programs designed to perform specific tasks is known as

a. System software b. Application software c. Utility programs d. Operating system

15. Perforated paper used as input of output media is known as

a. Paper tapes b. Magnetic tape c. Punched papers tape d. Card punch

16. Time during which a job is processed by the computer is

a. Delay times b. Real time c. Execution time d. Down time

17. A computer which CPU speed around 100 million instruction per second and with the word length of around 64 bits is known as

a. Super computer b. Mini computer c. Micro computer d. Macro computer

18. An approach that permits the computer to work on several programs instead of one is

a. On-line thesaurus b. Multiprogramming c. Over lapped processing d. Outline processor

19. A directly accessible appointment calendar is feature of a … resident package

a. CPU b. Memory c. Buffer d. ALU

20. The term gigabyte refers to

a. 1024 bytes b. 1024 kilobytes c. 1024 Megabytes d. 1024 Gigabytes

21. Which of the following processors use RISC technology?

a. 486dx b. Power PC 3. 486sx d. 6340

22. A/n …. Device is any device that provides information, which is sent to the CPU

a. Input 2. Output 3. CPU 4. Memory

23. Current SIMMS have either … or … connectors (pins)

a. 9 or 32 b. 30 or 70 c. 28 or 72 d. 30 or 72

24. The storage subsystem in a microcomputer consists mainly of … or … media with varying capacities

a. Memory or device B. Magnetic or optical c. Optical or memory d. Video or magnetic

25. Which of the following is not an input device?

a. OCR b. Optical C. Voice recognition device d. COM (Computer Output to Microfilm)

26. The central processing unit (CPU) consists of

a. Input, output and processing b. Control unit, primary storage, and secondary storage c. Control unit, arithmetic-logic unit and primary storage d. Control unit, processing, and primary storage

27. EBCDIC can code up to how many different characters?

a. 256 b. 16 c. 32 d.64

28. Which is considered a direct entry input device?

a. Optical scanner b. Mouse and digitizer c. Light open d. All of the above

29. Which is used for manufacturing chips?

a. Bus b. Control unit c. Semiconductors d. A and b only

30. The computer code for the interchange of information between terminals is

a. ASCII b. BCD c. EBCDIC d. All of the above

31. A hybrid consists of

a. One bit b. Four bits c. Eight bits d. Sixteen bits

32. A hybrid computer

a. Resembles digital computer b. Resembles analog computer c. Resembles both a digital and analog computer d. None of the above

3. The ALU of a computer responds to the commands coming from

a. Primary memory b. Control section c. External memory d. Cache memory

34. The act of retrieving existing data from memory is called

a. Read-out b. Read from c. Read d. All of above

35. All modern computer operate on

a. Information b. Floppies c. Data d. Word

36. Instructions and memory address are represented by

a. Character code b. Binary codes c. Binary word d. Parity bit

37. Which of the following code used in present day computing as developed by IBM Corporation?

a. ASCII b. Hollerith Code c. Baudot Code d. EBCDIC Code

38. What is the latest write-once optical storage media?

a. Digital paper b. Magneto-optical disk c. WORM disk d. CD-ROM disk

39. The most important advantage of a video disk is

a. Compactness b. Potential capacity c. Durability d. Cost effectiveness

40. What is the number of read-write heads in the drive for a 9-trac magnetic tape?

a. 9 b. 16 c. 18 d. 27

41. Before a disk drive can access any sector record, a computer program has to provide the record’s disk address. What information does this address specify?

a. Track number b. Sector number c. Surface number d. All of above

42. As compared to diskettes, the hard disks are

a. More expensive b. More portable c. Less rigid d. Slowly accessed

43. Floppy disks which are made from flexible plastic material are also called?

a. Hard disks b. High-density disks c. Diskettes d. Templates

44. Regarding a VDU, which statement is more correct?

a. It is an output device b. It is an input device c. It is a peripheral device d. It is hardware item

45. What is the name of the computer terminal which gives paper printout?

a. Display screen b. Soft copy terminal c. Hard copy terminal d. Plotter

46. The two kinds of main memory are:

a. Primary and secondary b. Random and sequential c. ROM and RAM d. All of above

47. A kind of serial dot-matrix printer that forms characters with magnetically charged ink sprayed dots is called

a. Laser printer b. Ink-jet printer c. Drum printer d. Chan printer

48. Which printer is very commonly used for desktop publishing?

a. Laser printer b. Inkjet printer c. Daisywheel printer d. Dot matrix printer

49. An output device that uses words or messages recorded on a magnetic medium to produce audio response is

a. Magnetic tape b. Voice response unit c. Voice recognition unit d. Voice band

50. Which of the following will happen when data is entered into a memory location?

a. It will add to the content of the location                   b. It will change the address of the memory location

c. It will erase the previous content                               d. It will not be fruitful if there is already some data at the location

Answers

1. A 2. A 3. B 4. C 5. A 6. C 7. C 8. D 9. D 10. A 11. B 12. B 13. D 14. A 16. C 17. A 18. C 19. B 20. C 21. C 22. C 23. B 24. D 25. C 26. B 27. D 28. D 29. B 30. A 31. C 32. C 33. B 34. D 35. C 36. B 37. D 38. D 39. B 40. A 41. D 42. A 43. C 44. A 45. C 46. C 47. B 48. A 49. B 50. C

Download PDF file here

Read More

Important Questions Answer of Physics – II | Wave Motion | Grade XII

Question Paper of Macro Economics | BBS 2nd year 2074 | 4 Years Program

Leave a Comment